Meny
Meny

Sikring av barn i bil

Lover og regler

§ Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt. Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen.Reglene gjelder for barn under 36 kilo, etter dette skal både barn og voksne sikres med bilbeltet. Det er sjåførens ansvar å sikre barn under 15 år. Barn skal ikke transporteres i bakovervendt barnestol i forsete der det er airbag. Unntaket er hvis airbagen er deaktivert manuelt eller automatisk. I bil der det ikke er bilbelter skal barn under tre år ikke transporteres. Barn over tre år skal ikke transporteres i forsete i biler uten bilbelte.

Vekten avgjør

Barnesetene følger vektklasser, ikke barnets alder. Det er på tide å skifte stol når barnet er så høyt at ørene kommer over barnestolens rygg. Barnet bør sitte bakovervendt til det er minst 3–4 år. Undersøkelser viser at risikoen for skade reduseres med 90 prosent i en bakovervendt barnestol.

Gruppe 0: vekt 0–13 kg alder 0 til ca. 9 måneder
Gruppe 1: vekt 9–18 kg alder ca. 9 måneder til 4 år
Gruppe 2: vekt 15–25 kg alder ca. 4–7 år
Gruppe 3: vekt 22–36 kg alder ca. 6–11 år

 

 Trygg Trafikk - Denne siden frem

Hvorfor bakovervendt?

Små barn sitter sikrest i et bakovervendt barnesete. Barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen, samtdig som muskler og beinbygning er svakere enn hos større barn og voksne. Barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er minst fire år gamle.

  1. Når barnet sitter forovervendt får nakke og hode kraftig bevegelse ved en frontkollisjon. Det gir stor risiko for overstrekking av nakken og alvorlige hodeskader.
     
  2. Når barnet sitter bakovervendt presses kroppen og hodet inn i seteryggen ved en frontkollisjon. Kreftene fordeles over en større flate, og belastningen blir mindre på nakken og på barnets indre organe

Stramme belter

For at setet skal fungere riktig må setets seler strammes godt rundt barnet, og reguleres etter hvor mye klær barnet har på seg. Det beste er å ta av, eller åpne yttertøyet slik at beltet ligger nær kroppen. Selen i bilsetet skal ikke være vridd, men ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig.

Brukt utstyr

Dere kan kjøpe eller arve brukt sikringsutstyr. Men sørg for å kjenne utstyrets forhistorie. Har bilstolen vært utsatt for en kollisjon, skal den ikke brukes mer. Utstyret svekkes over tid, så unngå å kjøpe utstyr som er eldre enn ca. 8 år. Husk å sjekke at alt er intakt, og å få med monteringsanvisningen.

Airbag

Det er forbudt å plassere et bakovervendt barnesete i passasjersetet foran hvis det er en aktiv airbag der. Airbagen kommer med en voldsom kraft, og barnet kan bli drept eller alvorlig skadet hvis den utløses. Barn som er lavere enn 140 cm bør ikke sitte i forsete med airbag som ikke er koblet ut. Airbagen er konstruert for å beskytte en voksen og kan skade et barn alvorlig. Hvis airbagen ikke kan kobles ut med nøkkel eller fysisk fjernes på et verksted, er baksetet eneste alternativ.

Vanlige feil

Hvert år skades mange barn helt unødvendig i bil. Dårlig tid og små glipp kan få fatale konsekvenser i en ulykke. 
Husk å alltid sikre barnet skikkelig, sørg for stramme seler tilpasset barnets klær og merk om setet står godt nok festet.

Vanlige feil som kan få alvorlige konsekvenser
• Beltene i barnesetet er ikke strammet godt nok rundt barnet
• Bilbeltet ligger under armen eller bak ryggen til barnet
• Barnesetet er plassert i forsete foran en airbag som ikke er koblet ut
• Monteringsanvisningen er ikke fulgt nøye nok, og setet er løst/dårlig festet
• Selen rundt barnet er vridd

 

Trygg Trafikk logo

Carina Henske, Trygg Trafikk
www.tryggtrafikk.no