Bilstolguiden

 

Et vanlig problem de fleste småbarnsforeldre står ovenfor er hvilken bilstol de skal velge til barnet sitt. Med alle varianter og alternativer som finnes, kan det være forvirrende å forstå seg på hvilken bilstol som passer. Vi gjør rede for de ulike typene bilstoler som finnes, korrekt montering i bilen, regler du må følge og annen relevant informasjon.

Hva burde jeg tenke på når jeg skal kjøpe bilstol?

Du bør tenke på følgende når du skal kjøpe bilstol til ditt barn:

 • Passer stolen til ditt barn?
 • Passer stolen i bilen din?
 • Har stolen oppnådd gode resultater i kollisjonstester?
 • Er det stor risiko for feilmontering?
 • Er stolen/basen enkel å montere?

Ulike typer bilstoler

Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn under 135 cm skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr, som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde.  Det finnes i hovedsak tre ulike typer bilstoler - babystol, småbarnsstol og beltestol. Forenklet kan vi si at barn vil trenge tre typer bilstoler i løpet av livet. 


Festemekanismer

Når du kjøper bilstol er det viktig å velge en modell som er kompatibel med bilen din. Noen bilstoler kan monteres både med bilens sikkerhetsbelte og ISOFIX.  ISOFIX finnes i de fleste nyere biler.

ISOFIX-montering

Fra og med 2017 har ISOFIX vært en standard i alle nyere biler. ISOFIX er et standardisert forankringssystem for bilstoler, hvor både bilen og stolen er utstyrt med to metallbøyler eller såkalte ISOFIX-fester. Når festene er sikret skal du høre et tydelig «klikk». Grønn farge indikerer at stolen er festet korrekt, mens rød farge indikerer at ting ikke er som det skal. ISOFIX er kun godkjent for en totalvekt på 33kg.

Basemontering

En basestol er en bilstol som festes i en base som er montert i bilen. Dette er en smart løsning om du ofte flytter bilstolen mellom flere biler, eller bruker bilstolen på barnevogn. Basemontering brukes ofte for babystoler, men det finnes også baser som kan brukes til småbarnsstoler også.

Beltemontering

Før ISOFIX ble standard i 2017, festet man bilstolene med bilbeltet. Monteringsmetoden er like sikker som ISOFIX, og beskytter barnet like godt i en eventuell ulykke. Det kan være flere grunner til at man velger å feste bilstolen med bilbelte. Hovedårsakene er ofte at bilen ikke har ISOFIX eller at barnet overstiger totalvekten på 33kg.

 


Sikkerhetsgodkjennelser og tester

Det finnes to ulike standarder for sikkerhetsgodkjennelser:

 • Teaser image
 • Husk å alltid se på godkjenningsmerket på bilstolen som angir hvilken vekt og/eller høyde stolen er godkjent for. Alle bilstoler skal være godkjent etter en av disse standardene. Når du kjøper bilstol hos Babycare er du garantert at den er godkjent etter en av disse standardene. Babycare fører kun anerkjente merkevarer.

R129/ i-Size standard

i-Size er en forkortelse for Integral Universal ISOFIX, og er den nyeste sikkerhetsstandarden. Den baserer seg i hovedsak på en høydegrense.

 i-Size krever at bilstolprodusenter lager bilstoler som muliggjør at barnet kan sitte bakovervendt til det er 15 måneder. Det er også sterkt fokus på at bilstolen skal kunne festes med ISOFIX som gjør at muligheten for feilmontering reduseres.

i-Size er å anse som de mer tryggere stolene da de vanligvis har bedre beskyttelse til både hode og nakke, samt at de er testet for sidekollisjon.

R44 bilstolstandard

R44 er en eldre bilstolstandard, og baserer seg i hovedsak på vekt. I denne standarden er det påbudt med bakovervendt sikring til barnet veier 9kg. Denne standarden er ikke testet for sidekollisjon.

Plustesten

Plus-testen er en tilleggstest som utføres av VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut i Sverige. I motsetning til sikkerhetsgodkjennelsene R44 og R129, er Plustesten frivillig. Plustesten måler kreftene som barnets nakke blir utsatt for i en frontkollisjon, og garanterer at barnet ikke blir utsatt for livstruende høye nakkekrefter. En bilstol som går under sikkerhetsgodkjennelsene R44 og R129 oppfyller alle kravene for å selges, men et sete som har bestått Plustesten gir barnet ekstra sikkerhet. Ingen forovervendt stol har per i dag bestått denne testen.


Monter stolen korrekt

 Bakovervendte bilstoler:

 • Bilstoler som er montert bakovervendt er det sikreste for barn under 5 år.
 • I en eventuell kollisjon vil bakovervendte bilstoler fordele kollisjonskreftene over et større område.
 • Det gir mindre belastning på hode og nakke.
 • Det minsker faren for at barnet skal gli ut av beltet.

 

Vendbare, roterbare og forovervendt bilstoler:

 • Forovervendt bilstoler anbefales kun fra barnet er 5 år og oppover.
 • Praktisk når man skal ta barnet ut og sette på plass.
 • Bruker mindre plass i bilen.

 

Plassering i bak og framsetet:

 • Plassering i bak og framsetet er like sikkert. Det er likevel påbudt å deaktivere airbag dersom barnet skal sitte i framsetet.

Kjøpe brukt bilstol?

Til tross for at det gjør godt for både lommeboken og miljøet å kjøpe brukt, er det enkelte ting man bør vurdere for man inngår et slikt kjøp.

Bilstolen sin hovedoppgave er å sikre barnet under en eventuell kollisjon. Når det er snakk om slike produkter er det er avgjørende at produktet fungerer på best mulig måte.

Når man kjøper en brukt bilstol kjenner man ikke til historikken og eventuelt tidligere skader. Skader på bilstolen kan være vanskelig å se, og bilstoler eldre enn 5 år bør ikke benyttes. Dette fordi isoporen og plasten kan forringes. Med andre ord: en stol som ser helt fin ut kan ha større strukturelle skader. En bilstol som har vært med i en ulykke skal kasseres umiddelbart, og ikke gjenbrukes.

FAQ

Hva bør jeg vurdere når jeg skal kjøpe en bilstol til mitt barn?
Når du skal velge en bilstol til ditt barn, er det flere faktorer å vurdere. Du bør tenke på om stolen passer til barnets størrelse og vekt, om den passer i din bil, om den har oppnådd gode resultater i kollisjonstester, om det er stor risiko for feilmontering, og om stolen eller basen er enkel å montere.

Hva er de ulike typene bilstoler, og hvordan varierer de i alder og vekt?
Det finnes tre hovedtyper bilstoler: babystol, småbarnsstol og beltestol. Babystolen brukes vanligvis fra fødsel til ca. 15 måneder, småbarnsstolen brukes fra ca. 6 måneder til 5-6 år, og beltestolen brukes fra ca. 5 år og oppover. Hver type har spesifikke alders- og vektgrenser, og det er viktig å velge riktig type bilstol basert på barnets utvikling og behov.

Hva er forskjellen mellom ISOFIX-montering, basemontering og beltemontering av bilstoler?
ISOFIX-montering er et standardisert forankringssystem for bilstoler som finnes i de fleste nyere biler. Basemontering innebærer å feste bilstolen i en base som er montert i bilen, noe som er praktisk om du ofte flytter bilstolen mellom flere biler. Beltemontering innebærer å feste bilstolen med bilbeltet, og denne metoden er like sikker som ISOFIX, men kan være nødvendig hvis bilen ikke har ISOFIX eller hvis barnet overstiger totalvekten på 33 kg.

Laster ...

Vi hjelper deg!

 • Norges største babyutstyrkjede

  Norges største babyutstyrkjede

 • Få først – betal senere

  Få først – betal senere

 • Gratis frakt over 999,–

  Gratis frakt over 999,–

 • Mangeårig fagkunnskap

  Mangeårig fagkunnskap

 • Trygghet i de viktigste valgene

  Trygghet i de viktigste valgene

 • Alltid en Babycare i nærheten

  Alltid en Babycare i nærheten

© Babycare AS - Norges største baby- og barneutstyrskjede