Dette trenger en nyfødt
Hva trenger egentlig en nyfødt baby, og hvilke babyutstyr er det lurt å ha når dere kommer hjem fra sykehuset? Det er mange ting å tenke på når man venter barn, og for førstegangsforeldre er kanskje usikkerheten enda større.
I jungelen av utstyr som finnes der ute, har vi laget en guide for å gjøre det enda litt lettere for deg som skal få barn. Det kan være greit å identifisere behovene tidlig i svangerskapet, slik at man kan fordele innkjøpene utover graviditeten. Hos oss finner du alt du trenger av utstyr til den lille. Vi fører kjente merkevarer som Stokke, Emmaljunga, Besafe, Britax, Thule, Uppababy, Huttelihut, Moonboon, Leander, og mange flere.
Klær til nyfødt
Babyers hud er myk og følsom, og du bør derfor velge behagelige babyklær uten glidelåser, strikk og harde detaljer. Klær laget i bomull og ull er gode alternativer, og lar den ømfintlige huden puste. Ull bidrar til å regulere babyens kroppstemperatur, og anbefales fra innerst til ytterst gjennom den kalde årstiden. Unngå syntetiske materialer og klær som er altfor tettsittende. Syntetiske klær puster dårlig, og kan gjøre babyen unødvendig varm og fuktig.
Det er også viktig å ha det praktiske aspektet i bakhodet når man kjøper klær. Den første tiden kan det for eksempel være lurt å kjøpe klær som ikke må over hodet. Sikle- og gulpesmekker er også et lurt alternativ, og kan spare deg for mange unødvendige skift i løpet av en dag.
En basisgarderobe kan være lurt å ha på plass før babyen kommer. Hva man trenger av klær avhenger i stor grad av når babyen er født. Er de født på vinterhalvåret vil babyen naturligvis trenge varmere klær enn om de er født på sommerhalvåret. De fleste babyer kan begynne med størrelse 56.
Basisgarderobe:
- 6-8 langermede bodyer bomull
- 6-8 kortermede bodyer bomull
- Sikle- eller gulpesmekker
- 2-4 sparkebukser med eller uten fot
- Joggebukse
- Luer i bomull
- Jakker i bomull
Basisgarderobe til vinterhalvåret:
- 2-3 bodyer i ull
- 1-3 par ullsokker
- Luer i ull
- 3-4 par ullstrømper eller tights
- Utedress i ull
- Votter i ull
Barnevogn til baby
For mange er det å velge barnevogn det vanskeligste valget. Hvilken barnevogn passer best til vår familie? Mange bruker mye tid på å finne den perfekte vognen. Når man kjøper barnevogn kan det være lurt å ha i bakhodet at vognen vil bli utsatt for mange forskjellige miljøer, fører og underlag.
Det er først og fremst viktig å tenke igjennom egne behov når det kommer til å velge barnevogn. Bor dere i by eller på landet? Går dere mye tur i skog og mark? Kjører dere mye bil? Ønsker dere å kunne ta med barnet på treningsturer? Bor du slik at du må slå den sammen og løfte den ofte? Det er viktig å finne den rette vognen for akkurat deg og din families behov.
Huskelistefor kjøp av barnevogn:
- Barnevogn med babybag
- Stelleveske
- Regntrekk
- Myggnett
- Solskjerming til vogn
- Vognpose
- Lammeskinn til vogn
- Reflekser
- Vognleker
Bilstol
En trygg bilstol er et av de viktigste kjøpene du som forelder gjør. Det er svært viktig at selen ligger trygt inntil barnets kropp. Det skal ikke være mulig å få mer enn én finger under selen til bilstolen. Det kan derfor være utfordrende med tykke vinterklær. Et tips er å heller bruke ulltøy lag på lag. Dette gjør at selen ligger nærmere kroppen til barnet. Alternativt kan du bruke en bilstolpose.
Det anbefales alltid å kjøpe ny bilstol til barnet. Kjøper man brukt kan man aldri være sikker på historikken og eventuelle skader fra tidligere bruk. Skader på bilstolen kan være vanskelig å se, og bilstoler eldre enn 5 år bør ikke benyttes. Dette fordi isoporen og plasten kan forringes.
Huskeliste for kjøp av bilstol:
- Babybilstol
- Bilstolpose
- Solbeskyttelse til vindu
- Baksetespeil
Hjemmet
Når du kommer hjem fra sykehuset er det er par ting som er lurt å ha i hus. Det vil være forskjellig fra familie til familie hva man trenger og ønsker. Et trygt sted som babyen kan ligge er både praktisk og nødvendig. Noen foretrekker vippestoler, mens andre foretrekker såkalte babynest.
Dersom du ønsker at babyen skal kunne være med når man spiser og lager mat, er Tripp Trapp stolen med et nyfødtsete et sikkert valg. Stolen kan følge barnet hele livet, og er en god investering.
En babygym er også noe babyen raskt får glede av. Babygymmen har gjerne spennende leker som barnet kan leke med. Lekene stimulerer barnets nysgjerrighet, utvikler og holder det sysselsatt under lengre tid.
Bæreseler og bæresjal
Foreldre kan begynne å bruke bæreseler og bæresjal fra barnet er nyfødt. Det gir en unik kontakt med barnet, samt at det får trygghetsfølelse. Det kan være lurt å prøve ut forskjellige bæreseler for å finne den som passer best. Bæreseler som er ergonomiske er like behagelige både for deg og barnet ditt.
Du vil ofte havne i situasjoner der du må ta på bæreselen på egenhånd. Det kan derfor være lurt å velge en som ikke er alt for komplisert i bruk.
Stell og bad
Det er praktisk å ha alt du trenger i nærheten av stelleplassen. Praktisk oppbevaring av bleier, kluter, salver ol. er greit å ha i umiddelbar nærhet. Du trenger også en stellematte slik at barnet ligger behagelig. I tillegg er det lurt å ha gulpekluter, badehåndklær og vaskekluter.
Det kan også være lurt å tenke igjennom om barnet trenger en badebalje for framtidig stell.
Seng
Det er viktig å ha fokus på sikkerhet når du velger seng til babyen. Hold sengen fri for kosedyr og dropp puten. Det er også viktig at sengen er stabil og stødig.
Det finnes flere alternative sengeløsninger for de minste. Fra barnet er nyfødt kan en kurv eller vugge være en god soveplass. For barnets helse er det viktig at madrassen er helt ren, og det anbefales derfor å kjøpe ny madrass. En kurv eller vugge er mindre enn en vanlig sprinkelseng og gir babyen en god trygghetsfølelse de første månedene. Normalt vil man kunne bruke en vugge fra barnet er nyfødt til 4-6 måneder.
Sprinkelsenger er den vanligste barnesengen, og kan brukes fra nyfødt opp til ca. 3 år. Pass på at barnet ikke kan få kroppen mellom sprinklene.
Bærekraftige valg
Ved å velge kvalitetsklær bidrar du til at klærne kan gå i arv fra et barn til et annet. Naturmaterialer som norsk ull, økologisk dyrket bomull, lin og hamp er forholdsvis miljøvennlig tektstilfibre med lavt klimafotavtrykk – og er et godt valg dersom du skal kjøpe nytt.
Noen merkevarer er også ekstra opptatt av miljøet. Emmaljunga produserer sine barnevogner i Sverige, og gjør en rekke banebrytende tiltak for å holde produksjonen av vognene så miljøvennlig som mulig. Blant annet så resirkulerer de alt vann som brukes i produksjonen, de har 1500 m2 solcellepanel på taket og bruker Norsk aluminium.